Symmetrische Tonische Nek Reflex (STNR)

Ontstaan en functie
De STNR is geen primitieve reflex omdat deze reflex niet tijdens de zwangerschap ontstaat, maar ongeveer 8 maanden na de geboorte. Het is echter ook geen posturale reflex omdat de STNR normaliter al binnen een paar maanden weer wordt geremd. De STNR wordt daarom een overgangsreflex genoemd. De STNR is belangrijk voor het handhaven van een juiste lichaamshouding en voor het versterken van de spieren in de nek en de rug.

De STNR zorgt ervoor dat de boven- en onderkant van het lichaam niet tegelijkertijd kunnen buigen of strekken.


Als het hoofd naar voren buigt,
buigen de armen en strekken
de benen.

 

 

Als het hoofd naar achteren buigt, strekken de strekken de armen en buigen de benen.

Integratie en effecten van een onvoldoende geremde reflex.


De STNR is slechts een paar maanden actief. Meestal is de STNR op de leeftijd van ongeveer een jaar al weer geremd. Een kind is dan in staat de armen en benen onafhankelijk van elkaar én onafhankelijk van de stand van het hoofd/nek te bewegen. Het kind kan dan in de kruiphouding het hoofd omhoog houden waardoor de ogen goed getraind kunnen worden op het dichtbij en veraf kijken.
Als de STNR onvoldoende geremd is, geeft dit problemen bij het zitten aan tafel. Kinderen staan liever of trekken de benen onder zich bij het zitten. Ook ondersteunen ze hun hoofd graag omdat het ‘zwaar’ aanvoelt.

Kinderen kunnen vaak niet kruipen, ze hebben problemen met de oog-hand coördinatie. Op de basisschool worden vaak problemen met het lezen, leren en concentreren gezien. Ze hebben moeite met het organiseren van hun taken. Ze hebben een slechte (zit)houding en kunnen moeilijk stilzitten.
Er is vaak een verminderd vermogen om de ogen scherp te kunnen blijven stellen bij het afwisselend ver weg en dichtbij kijken. Daardoor kost het overschrijven van teksten van het bord naar het schrift veel tijd en worden er veel fouten gemaakt. De ogen zijn snel moe. Een onvoldoende geremde STNR bemoeilijkt het zicht in het vlak boven-onder, zoals de ATNR dat doet bij links-rechts. Daarbij wordt ook de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie belemmerd.

 

Kenmerken van een kind met een onvoldoende geremde STNR

• Aan tafel of in de klas voorover zakken
• Niet kruipen, vaak het kruipen overslaan en gelijk staan. Vaak lopen deze kinderen in berengang op handen en voeten, of schuiven op hun billen.
• Slome manier van lopen
• Slordig eten, slordig schrijven
• Onhandig zijn, een hekel hebben aan sport
• Niet scherp kunnen zien bij snel afwisselend kijken naar schoolbord en boek op tafel
• Moeite met zwemmen
• Schuift van zijn stoel af bij werk waarbij afwisselend omhoog en omlaag moet worden gekeken.ee