Spinale Galant Reflex

Ontstaan en functie

De spinale galant reflex komt tevoorschijn rond de twintigste week van de zwangerschap en is bij de geboorte volledig actief. De functie van deze reflex is de baby te helpen om geboren te worden. Als de baby zich in het geboortekanaal bevindt en de weeën de rug stimuleren, zullen de heupen bewegen waardoor het kindje dus helpt zichzelf naar buiten te werken. Er wordt ook gesteld dat de spinale galant reflex belangrijk is voor het opvangen van trillingen in de baarmoeder. Dit is de eerste vorm van horen.


Een pasgeboren kind dat op zijn buik ligt, gaat de heup circa 45° naar buiten bewegen op het moment dat er met een hard voorwerp een lijntje langs één kant van de ruggengraat wordt getrokken.

 


Een kind  met een nog actieve spinale galant reflex, zal moeite hebben met stil zitten waardoor het veel problemen ondervindt met het zich concentreren. Daarnaast zal de werking van het korte termijn geheugen belemmerd worden. Kinderen met een nog actieve spinale galant reflex hebben vaak een slechte controle over hun blaas en blijven nog lang last houden van bedplassen.

Kenmerken van kinderen met een onvoldoende geremde spinale galant reflex

– Kunnen moeilijk stilzitten, willen voortdurend opstaan, wiebelen en draaien op hun stoel en moeten steeds het één of andere lichaamsdeel bewegen.
– Hebben concentratieproblemen, een gebrek aan overzicht, gedachten die steeds heen en weer springen, vertonen ontwijkend gedrag of kunnen maar niet tot actie komen.
– Hebben een hekel aan strakke kleding, vooral bij de lage rug.
– Vertonen vaak ‘tics’.
– Hebben problemen met luisteren en taal.
– Ondervinden problemen bij het zindelijk worden.