Graag willen wij delen hoe enthousiast we zijn over de reflexintegratie therapie die onze zoon krijgt bij Tjitske de Jong. In 2020 kwamen we via een collega in aanraking met Tjitske en de reflexintegratie therapie. We hadden nog nooit van deze therapie gehoord. We zijn op internet meer informatie gaan zoeken om te kijken of dit iets voor onze zoon (8jaar) zou kunnen betekenen.
Onze zoon liep namelijk al jaren tegen concentratieproblemen en motorische onhandigheid aan. Hij kon niet stil zitten en had enorm gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor hij regelmatig woede-uitbarstingen had op school en thuis. Zijn resultaten op school lieten ons niet zien wat hij volgens ons wel in zijn mars had. Toen wij lazen over reflexintegratie therapie viel onze mond open. Dit was precies waar wij naar op zoek waren. Een mogelijke oplossing zonder dat onze zoon een ‘labeltje’ zou krijgen.
We zijn zonder verwachtingen gestart. Tjitske liet ons zien welke reflexen er bij onze zoon niet goed geremd of ontwikkeld waren. De oefeningen die hij moest doen, leken in eerste instantie een beetje raar. Maar we dachten dat het in ieder geval geen kwaad kon doen. Dus: ‘baat het niet ,dan schaadt het niet’.
Tjitske kwam elke twee maanden terug om met herhalingsonderzoeken te controleren of de oefeningen het gewenste effect hadden op de reflexen. Na verloop van tijd zagen we die reflexen inderdaad veranderen. Maar veel belangrijker voor ons; we merkten dat het gedrag van onze zoon veranderde. Hij was minder vaak boos en zijn handschrift verbeterde. Hij kon beter vertellen wat hem dwars zat en was veel minder onrustig.
Om zeker te zijn en op advies van school zijn we naast de reflextherapie nog een traject gestart via Accare. Het was fantastisch dat de onderzoeker aan ons bevestigde dat wij volgens hen op de goede weg zijn en wij het niet moesten zoeken in het autisme spectrum, adhd, add, zoals wel eens werd gesuggereerd.
Naast de therapie, heeft Tjitske ons veel praktische tips gegeven over hoe we in de thuissituatie beter met onze zoon om kunnen gaan. Daarnaast is ze mee naar school geweest om uit te leggen wat de therapie inhoudt en om de leerkrachten tips te geven De voorbeelden die Tjitske noemde van gedrag van kinderen met reflexproblemen, herkenden de leerkrachten wel bij veel meer kinderen! De verbazing op hun gezichten was heerlijk om te zien.
Zouden dergelijke reflex/gedragsproblemen zo makkelijk op te lossen zijn?
Wij kunnen jullie nu al antwoord geven: Onze zoon is nu ruim 9 maanden met verschillende oefeningen bezig. We zijn er nog niet, maar nu al hebben wij een gelukkiger kind en ook ons gezin merkt dit zienderogen.