Reflexen

Primitieve reflexen

Iedere baby wordt geboren met een aantal reflexen. Deze reflexen ontstaan al zo’n 10 weken na de conceptie. Dit worden de primitieve reflexen genoemd. Deze reflexen hebben een functie bij het geboren worden en het overleven van de eerste maanden. In de loop van het eerste levensjaar horen deze reflexen geremd te worden. 

Voorbeelden van deze reflexen zijn de Moro-reflex, de zoek-zuigreflex en palmaire (grijp)reflex. 

 

Via onderstaande link vind je een filmpje waarin een verpleegkundige verschillende reflexen laat zien.

 

Newborn Reflexes Assessment (Infant) Nursing Pediatric NCLEX Review – YouTube

 

 

Transitionele reflexen

Op een leeftijd van circa 3 maanden worden enkele transitionele of te wel overgangsreflexen ontwikkeld.  Deze reflexen ontstaan als de primitieve reflexen  geremd worden en verdwijnen weer als de blijvende, ofwel posturale, reflexen zich gaan ontwikkelen.  De overgangsreflexen zijn een soort hulpmiddelen bij de motorische ontwikkeling van de baby.  Ze helpen bijvoorbeeld bij het leren overeind te komen op handen en knieën, zodat de baby kan beginnen met zitten en kruipen. 

Voorbeelden van deze reflexen zijn de Symmetrische Tonische Nekreflex en de Landaureflex.

Posturale reflexen

De posturale reflexen, ook wel houdingsreflexen genoemd, ontstaan in de loop van het eerste levensjaar, nadat de primitieve reflexen onderdruk zijn. Door het ontwikkelen van de posturale reflexen is de baby in staat de stand en de bewegingen van het hoofd, de ledematen en de romp onder controle te houden. Deze reflexen zijn nodig om te kunnen zitten, staan, lopen en om goed het evenwicht te kunnen bewaren.

Voorbeelden van deze reflexen zijn de Hoofdrechtingsreflexen en de segmentale rolreflex.