Palmaire (en plantaire) reflex

De palmaire reflex ontstaat ongeveer in de elfde week van de zwangerschap. De palmaire reflex activeert de zuigreflex, wat er voor zorgt dat de baby goed in staat is vloeibare voeding tot zich te nemen.

 

Als er druk uitgeoefend wordt op de handpalm, sluiten de vingers zich en houden stevig vast.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TidY4XPnFUM

In bovenstaand filmpje zie je zowel de palmaire reflex als de plantaire reflex. Als de tenen samengeknepen worden, wordt dat de plantaire reflex genoemd.

 

Gevolgen van een onvoldoende geremde palmaire reflex.

Als de palmaire reflex niet goed geremd is, kunnen de bewegingen van de hand en de mond niet onafhankelijk van elkaar plaats vinden. Dat, heeft een negatieve invloed op de fijne motoriek en de mondmotoriek. Het praten wordt moeilijk omdat de tong het meest op de ‘zuigstand’ blijft staan. Als het kind met de handen bezig is, beweegt de tong en of de mond vaak mee. Het doseren van kracht in de handen en de vingers gaat lastig. Vaak wordt teveel kracht gezet, wat te zien is aan witte knokkels bij het schrijven.

Kenmerken van kinderen met een onvoldoende geremde palmaire reflex.

– Slechte fijne handmotoriek en slechte handvaardigheid.

– Slechte pincetgreep.(witte knokkels bij het schrijven, stevig vasthouden van schrijfgerei)

– Slechte spierbeheersing voor in de mond. (spraakstoornissen, slechte mondmotoriek, slechte articulatie. Te hard praten, open hangende mond, geknepen stem, moeite met slikken/kauwen.

– Gevoelige handpalmen.

– Slechte spijsvertering.

– Gespannen kaken of kaakspieren.

– Tanden knarsen.

– Bij schrijven of tekenen trekt de mond, piept de tong uit de mondhoek of doet mee in de wang. Ook veelvuldig kwijlen kan duiden op een ongeremde palmaire reflex.