Neuromotorische onrijpheid

 

NEUROMOTORISCHE ONRIJPHEID

De INPP methode voor reflexintegratie-therapie beschrijft met de term neuromotorische onrijpheid het overslaan of niet goed doormaken van vroege ontwikkelingsfases. Elke voldragen baby wordt geboren met een set van primitieve of overlevings-reflexen.

Bij baby’s zijn de meest bekende reflexen, de schrikreflex, en de zoek- en zuigreflex. Deze reflexen helpen de baby bij de geboorte en het overleven van de eerste periode na de geboorte. Normaal gesproken verdwijnen deze primitieve reflexen gedurende het eerste levensjaar. Op het moment dat deze reflexen hun functie hebben vervuld en dus niet meer nodig zijn, worden deze geremd en geïntegreerd in het zich steeds verder ontwikkelende brein van een kind. In de loop van de eerste paar levensjaren komen vervolgens de posturale- of houdingsreflexen tot ontwikkeling. Deze reflexen helpen het kind om te gaan met de zwaartekracht en het evenwicht te bewaren bij het zitten, staan en lopen.

Door moeilijkheden tijdens de zwangerschap, geboorte en de eerste levensmaanden is het mogelijk dat één of meerdere primitieve reflexen niet ten volle tot ontwikkeling komen en onvoldoende geremd worden. De reflexen blijven dan nog nazinderen in het lichaam van het zich ontwikkelende kind. Vervolgens belemmeren deze primitieve reflexen, de ontwikkeling van de houdingsreflexen en dus de verdere ontwikkeling van het kind

 

De INPP-methode gaat uit van het idee dat leer- en gedragsproblemen ontstaan door ongeremde primitieve reflexen en onvoldoende ontwikkelde houdingsreflexen. Voorbeelden van deze leer- en gedragsproblemen zijn onder meer: problemen met concentratie en geheugen, traag of niet goed leren lezen en boos of teruggetrokken gedrag.

INPP therapeuten gaan dus eerst op zoek naar deze ongeremde of onvolgroeide reflexen. Dit doen zij met behulp van een uitgebreide vragenlijst die door ouders wordt ingevuld en een reflexonderzoek bij het kind. Aan de hand hiervan wordt een oefenprogramma samengesteld dat specifiek gericht is op de geconstateerde onvolgroeide reflexen. Door de juiste oefeningen uit te  voeren, kunnen deze reflexen zich alsnog ontwikkelen, waardoor de problemen afnemen en zelfs geheel verdwijnen. Medicijnen worden bij deze methode niet gebruikt.